domingo, 3 de junio de 2012

Societat | 'L'Amazònia a Catalunya' Exposició de pintura a la Fundació Nous Catalans | nouscatalans.cat


societat

Imatge 'L'Amazònia a Catalunya' Exposició de pintura a la Fundació Nous Catalans
Imatge 12052957006.jpg
Imatge 12052933007.jpg
Imatge 12052904005.jpg
DIM 29 MAIG 2012 10:03

'L'Amazònia a Catalunya' Exposició de pintura a la Fundació Nous Catalans

Barcelona Jorge Cruz, sotsdirector executiu de l'Espai Latino de la Fundació Nous Catalans / Fotos de Rodrigo Roco i Miquel Molina
Exposició de l'artista Eloy Añez Marañon (Pintor autodidacta, nascut al 1966 a Pando - Bolivia) / 'Antes que nada, quiero decir que yo pinto recuerdos. Recuerdos de mi tierra amazónica y boliviana, recuerdos de hombres y mujeres que forjan el día a día de un pueblo que busca un mañana mejor, ese pueblo es el Departamento de Pando, la tierra donde nací y el nombre que antepongo en cada una de mis obras siringueras'.



'En cada pincelada está el color de la amazonia, de su fauna, de su vegetación, de sus ríos. Eso es lo que quiero expresar en esta exposición, que gracias a los responsables de la Fundació Nous Catalans, principalmente al Sr. Angel Colom, hacen posible la muestra en este espacio de integración y multiculturalidad.
La temática de mis obras es la extracción y elaboración tradicional de la goma o caucho (siringa), que tuvo su época dorada hasta los años 30`s; mercado internacional hasta los años 80`s y que ahora es de sobrevivencia para aquellos campesinos recolectores y extractores del látex, motivos de mis obras. En síntesis, pretenden ser una reivindicación del esfuerzo y sacrificio del hombre pandino y su familia ante su abandono por parte de los poderes económicos y gobernantes. Al mismo tiempo, mostrar los mitos y leyendas, flora y fauna de la amazonía boliviana'.


Podríem deixar aquesta crònica aqui, les paraules d'en Eloy defineixen, perfectament, l'obra i el sentit de la mateixa, però, encara es pot afegir quelcom... amb el permís de l'autor...

L'obra té, en alguns dels quadres, una clara reminiscència del cubismo de Picasso (superposició de les figures "sin sentit" aparent), amb un traço rectlili i ferme. Personalment, m'ha impresionat l'intensitat i realitat dels colors, que retrata fidelment la varietat del colorit de l'Amazónia boliviana. 

Añez Marañón, forma part dels artistes compromesos amb la realitat social dels seu país, exactament de denuncia de una situació asfixiant pel camperol de la seva regió, Pando. Ens descriu, a cada pincellada, l'esforç de l'home i l'extracció de la "siringa" (hebrea brasiliensis), la goma o caucho, que en paraules d'ell mateix: "ha tingut la seva època daurada fins als anys '30 i un mercat internacional fins als anys '80", però, avui, els camperols recolectors, sobreviuen només. A més, Añez, en la seva obre, també vol manifestar tota la diversitat de l'amasonía de Bolivia (fauna, mites, flora, llegendes...). L'obre d'en Eloy és, segons la meva opinió, d'aquelles que és deuen recomanar, des de la nostre web, ho fem i felicitem a l'autor.

L'exposició s'ha fet coincidir amb l'inauguració oficial de la Fundació Nous Catalans, per part del Molt Honorable Sr. Artur Mas, President de la Generalitat de Catalunya, el dia 8 de maig passat, i la podreu visitar fins a la segona setmana de juny al Centre Social del nostre local fundacional (Pompeu Fabra 22. Sta Coloma de Gramanet).

Només afegir que, la Fundació, exposarà durant tot l'any, obres de diferents autors, perquè el nostre compromís amb la cultura es permanent


Societat | 'L'Amazònia a Catalunya' Exposició de pintura a la Fundació Nous Catalans | nouscatalans.cat

1 comentario:

  1. Estimado y admirado amigo Eloy, aplaudiendo tu herma publicación que nios muestra los avances de tu Arte y tu fama, me complace enviarte un gran abrazo lleno de mis más sinceras felicitaciones. Elsy.

    ResponderEliminar